• 70 11 13 00
  • Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

SERMI certificering

VIDEO MED FORKLARING

ThomasKrebs_forklaring_SERMI
Se en video
som vores direktør har indspillet, der forklarer dig SERMI og hvad det betyder for dig.

SKAD gør opmærksom på, at sermi.dk er én af mulighederne, for at opnå certificering.
For mere information omkring andre muligheder for certificering af danske værksteder, se SERMI EU hjemmesiden.

Vores materiale, herunder videoen, blev fremstillet, hvor sermi.dk endnu var den eneste mulighed for at opnå SERMI-certificering. Danske værksteder står det frit, at vælge den CAB, de føler er rigtig for dem.

 

SERMI funktion

Hvad er SERMI?

SERMI er en organisation indenfor EU, der skal sikre frie værksteder og andre virksomheder i autobranchen, at få adgang til tyveri- og sikkerhedsrelevante informationer ifm. service, reparation og vedligeholdelse af køretøjer (RMI).

EU har vedtaget SERMI loven under EU-forordningen 2018/858, der skulle oprindeligt træde i kraft 1.8.2023. Den 3. juli modtog vi besked fra SERMI i Bryssel, at man har indført et system, hvor lande løbende bliver omfattet. Sverige var den første, der blev omfattet pr. 1. oktober, da de har SERMI i landet. Danmark og Finland kommer 1. februar 2024. Det betyder, at efter denne dato kan det være lukket land ifm. nogle bilmærker for værksteder, der ikke har SERMI og så vil bilproducenterne lukke ned for adgang til disse informationer, kodning, programmering og online kalibrering, såfremt man ikke er SERMI certificeret.
Bilproducenterne vil dog løbende herefter implementere SERMI, så det kan godt være, at man ved nogle mærker fortsat kan komme ind uden SERMI, men det vil kun være i en kortere tidsperiode.

En SERMI-certificering kan principielt ligestilles med en EU-autorisation og bekræftelse på, at virksomheden er legitim, har ”rent mel i posen” og overholder gældende lovgivning – altså er ikke kriminel og har heller ikke kriminelle ansatte. Det er ikke forbudt at markedsføre sig med dette faktum.

 

Hvem skal have og hvem får lov til at få SERMI?

Alle, der reparerer og servicerer biler, herunder også de virksomheder, der bistår værksteder med programmering, kodning mv. Bilforhandlere har også behov for SERMI på fremmedmærker. Ophuggere og andre kan også være berørte.

Medarbejderne, der skal autoriseres til at få adgang til bilproducentens SERMI begrænset server, skal kunne dokumentere mindst 2 års praktisk arbejde indenfor fagene mekanik, karrosseri, autoteknik eller autoelektro. Dvs. en faglært person med mindst 2 års praktisk erfaring.

 

SERMI-certificering i Danmark

Gennem flere år har SKAD arbejdet for, at danske værksteder kunne certificeres iht. EU-loven. Helt op til foråret 2023 viste det sig, at der ikke var en dansk SERMI CAB i sigte. DANAK har meddelt SKAD, at der ikke var ansøgninger på dette tidspunkt.

SKAD har gennem sit arbejde indenfor EU, etableret en aftale med den første EU akkreditererde CAB - Treffco AB i Lund/Sverige. Gennem denne aftale var det også muligt, at sikre SERMI certificeringer i Danmark. Juni 2023 blev det første værksted SERMI certificeret gennem denne aftale.

For at sikre en smidig og problemfri SERMI-certificering for ALLE danske værksteder, tilbyder SKAD derfor GRATIS vejledning til alle, uanset medlemskabsforhold.

Hele certificeringen foregår på dansk, og SKAD tilbyder gratis bistand til forberedelse og uddybdning af SERMI. Certificeringen sker online og følges op af to fysiske audits i de 60 måneder, certificeringen er gyldig.

Gennem dette samarbejde, kan danske virksomheder både får den fornødne vejledning, men også et afprøvet og gennemtestet forløb, så certificeringen og tilslutning til Trust Center i Holland, sker gnidningsfri.

 

Det praktiske

For at blive certificeret, skal en virksomhed leve op til nogle konkrete krav, som er fastsat i EU-forordningen 2018/858. Certificeringen gennemføres af et dertil akkrediteret Certificeringsorgan (CAB), som værksteder mv. skal ansøge om certificering hos. I dette tilfælde er dette CAB Treffco AB i Sverige, og ansøgningen sker via den danske side  på Treffo's hjemmeside - via www.sermi.dk. Alt er naturligvis på dansk!

Fordelen ved at anvende sermi.dk er, at virksomheden løbende modtager vejledninger og formularer, der hjælper virksomheden med at overholde loven og de krav der stilles fra EU. Det er vigtigt, at virksomheden kender til disse krav og har adgang til vejledningsmateriale og formularer, fordi virksomheden ellers kan risikere at miste certificeringen.

 

Udfyld skemaet

På siden udfyldes relevante oplysninger, hvorefter man indsender disse. Herefter modtager man en e-mail med relevante dokumenter og vejledning.
Her skal man uploade en del dokumenter til CAB, som er indehaver af en GDPR sikker server. 

Der er tale om personlige dokumenter fra den juridiske ejer (person), den eller de udvalgte teknikere/mekanikere, virksomhedesdokumentation (CVR register), straffeattest, certifikatet i underskrevet stand (sendes af CAB til jer) mv. For ikke personejede virksomheder skal der sendes en serviceattest.

Du modtager en fyldestgørende vejledning, naturligvis på dansk, efter du har registreret virksomheden og medarbejder på www.sermi.dk

OBS: du bliver ikke opkrævet betaling, før at du er certificeret! 

 

SERMI certificeringen betyder i praksis, at man bliver anerkendt som et ”legitimt” og ”lovlydigt” værksted.

CAB har også pligt til, at foretage 2 fysiske kontroller i virksomheden (audits) indenfor den 5-årige periode, SERMI-certificeringen er gyldig.

 

Virksomhedsstrukturer

Det er umiddelbart virksomheden (CVR nr.) og en af værkstedet udvalgt medarbejder(e), der går ind under den normale certificering. Værkstedet kan tilvælge flere medarbejdere, der hver i sær skal godkendes og autoriseres med det samme, eller på et senere tidspunkt, f.eks. pga. en medarbejder forlader virksomheden og der skal en ny til.

Har en virksomhed flere afdelinger med individuelle CVR nr., så skal der ansøges for hvert CVR nr., da Trust Center, det store datacenter i Holland, gør forskel på virksomhedernes registreringsnummer (CVR nr.).

En virksomhed med flere afdelinger under samme CVR nr., behøver kun én certificering, og den certificerede medarbejder, kan arbejde i alle afdelinger under dette CVR nr.
Vælges der flere medarbejdere i forskellige afdelinger, så skal en hver afdeling med autoriseret medarbejder(e) fysisk auditeres af CAB.

 

Når man er certificeret

Er virksomheden blevet certificeret, så sørger CAB for, at virksomhedens medarbejder(e) oprettes hos Trust Center i Holland, så der kan fås adgang via den personlige adgangsnøgle, der fungerer på samme måde som f.eks. MitID. Medarbejderen (den eller de der er certificeret), modtager via deres personlige virksomhedsmail en QR-kode. Denne kode anvendes til at downloade en dedikeret app til mobilen. Når appen er aktiveret og en PIN-kode er valgt, så har man sit digitale pas, som åbner op hos de forskellige bilproducenters lukkede SERMI-områder. Dvs. at man kan "rejse" med passet, for at hente data, vejledninger og software. 

Guldmedlemmer

 

Medlemskaber